How To Prevent Hemorrhoids – Top 10 Things to Avoid Doing

how to prevent hemorrhoids problemsLike any health challenge, hemorrhoids can be seen as an opportunity to take stock and put things right. How to prevent hemorrhoids from getting worse or coming back is about stopping yourself from doing the wrong things. It’s about knowing how to avoid hemorrhoids by replacing bad habits with good habits.

We often discuss the best relief methods, remedies, creams, suppositories and supplements. But no-matter what treatment regimen you follow, any bad existing habits (that aggravate hemorrhoids) can undo your efforts. It is essential to learn some natural hemorrhoids prevention techniques. This will ensure that further treatments are more effective.

If you are troubled with hemorrhoids pain right now, or trying to prevent hemorrhoids from recurring, the information on this page covers some of the most important issues relating to hemorrhoids care. Here, we cover what to Avoid Doing while offering Solutions to put in place, when trying to attend to an existing problem, or if your concern is with preventing hemorrhoids from recurring.

How To Prevent Hemorrhoids Naturally

10 Do’s & Don’ts

1. Avoiding Painful Bowel Movements  : If you experience any pain passing stools, you are in danger of aggravating, and prolonging your hemorrhoid problem.

Solution  : To prevent any problem with constipation and overly hard stools, add stool softening foods to your diet and increasing fluid intake. Laxatives can be used, but only if absolutely necessary, on a short term basis. Remember that diarrhea can irritate hemorrhoids, so it’s best to favor natural stool softening foods to solve the problem. The goal is to soften the stool, not cause diarrhea.

With regards to adding fiber, our advice is not to start increasing fiber intake dramatically at this point. Adding fiber (adding bulk to the stool) can be done, but sensibly. If you are experiencing very painful bowel movements, make softening the stool a priority. First, you need to soften the stool to prevent causing damage or irritation to the tissues during bowel movements.

hemorrhoid prevention2. The Dangers of Straining  : Avoid stationing oneself on the pot for extended periods of time, straining, huffing and puffing, or waiting for something to happen. If you are in the habit of straining, pressure builds on the veins in the anus, increasing the risk of further hemorrhoid complications, and (at worst) a possible prolapse of an internal hemorrhoid.

Solution  : Much depends (as mentioned above) on the quality and consistency of the stool itself. So a proper diet to help hemorrhoids will help, along with adequate intake of fluids, and more physical exercise. Exercise is good for constipation, helping to keep bowel movements more regular. Even gentle walks taken throughout the day would be a step in the right direction.

Squatting Instead of Sitting – Awareness of this problem has also given rise to a solution in the form of squatting during bowel movements (which is the normal way to take care of business in some cultures). The benefits of the squat position during defecation (to help with constipation) are well documented. Bowel emptying in a squatting position requires less effort and less time.

3. Don’t Delay  : If you are ready to go, try not to put it off. Otherwise you may invite further complications through a build up of pressure. This could lead to a hardening of the stool, making it harder to evacuate the bowels. Any unnecessary veinal stress certainly won’t help heal an existing problem, or help prevent hemorrhoids from flaring up again.

Solution  : Without procrastinating (and circumstances permitting) use the facilities. As soon as any urge for a bowel evacuation becomes apparent, simply set a course for the nearest loo.

4. Cleaning (Avoiding Friction)  : Don’t aggravate the area post defecation, by wiping with any kind of toilet paper. Trying to wipe oneself clean can only be abrasive to already sensitive skin, which is asking for more trouble.

Solution  : Cleansing can be done with water in a bath, shower, bidet, sitz bath, flexible shower tube, or a small travel bidet kit (this kit is excellent for travelling with and is easy to use, for times when needs call, and you are out with your home environment). Remember to clean thoroughly, avoid soaps, and gently pat the area dry.

5. Avoid Scratching  : Far easier said than done (in fact sometimes impossible to avoid when real itching happens), but while the act of scratching offers momentary blessed relief, it can also impact on the inflamed area in a traumatic way, even resulting in multiple tiny abrasions or cuts that themselves will take time to heal. And when they are healing, more itching will come. Often people are simply told not to scratch. Don’t give in to the urge. But what happens when the itch is so intense that it becomes impossible not to?

Solution  : The safest and most reliable method for itch relief is quite simply to use water. Regular sitz bath, bidet or bath soakings are safe, and will reward you with some relief. Avoid using soaps and medicated wipes laden with chemicals at this time. They could have a skin drying effects, or cause a reaction, making matters worse. Plain water is the safest option to clean and to soothe the itch. Additionally, using ice for hemorrhoids can provide relief, helping you to stop scratching.

Strong steroidal ointments often deliver relief, but must be used on a short term basis only. Non-steroidal ointments containing zinc oxide are effective, as are many hemorrhoidal ointments containing natural ingredients that are safer to use over a slightly longer period of time.

6. Prevent Heat Build Up  : Try to avoid any excessive build up of heat and moisture for prolonged periods of time (as much as possible). This could irritate and enflame an existing hemorrhoid problem. It’s worth bearing in mind if you are not currently suffering for any hemorrhoid pain, itch or inflammation, but want to prevent hemorrhoids from coming back.

Solution  : Wear “stay cool” style underwear, lighter fabrics for hotter climates, and generally try to avoid excessive heat and moisture build up as much as possible, in whatever way you can.

preventing hemorrhoids - stay hydrated

 

7. Avoid dehydration  : Many things matter in preventing hemorrhoids from paying an unwelcome visit. A sensible rise in your daily fluid intake is certainly one of them.

Solution  : Consume several glasses of water a day (up to eight glasses depending what you think you need). Herbal teas for constipation and hemorrhoids can be extremely beneficial and soothing as well, and are a good way to stay hydrated.

 

8. Avoid Stress (as much as possible)  : A build up of stress and anxiety can happen suddenly, for many different reasons, in a person’s life. But if the person has hemorrhoids, then that person has a good reason to feel stress and anxiety. Also, stress and lifestyle factors (or a stressful lifestyle) are occasionally cited as possible causal factors for hemorrhoids. If not directly, then through stress induced digestive disturbance (stress eating), constipation, or via other stress induced factors. Stress can also deplete your stores of energy and lead to depression.

Solution  : Whether you are in the midst of a current b-hole flare up, or you are concerned with preventing hemorrhoids from coming back, it’s worth discovering some tricks for how to turn the stress dial down. Do everything possible to avoid stress (the kind of stress that depletes energy and hinders the performance of any task). Find ways to relax. Become more aware of stress and find ways to minimise it.

9. Avoid the Sedentary Lifestyle  : Often (especially in the workplace) we have to sit (or stand) for long hours at a time. Long periods of sitting or standing can exert pressure on the lower body, limit healthy circulation and thus, weaken rectal veins.

Solution  : Firstly, if you toiling with hemorrhoids pain right now (and you simply have to sit for periods of the day) then at least use a cushion (a doughnut shaped cushion designed to minimise pressure on the area). If you have an acute hemorrhoid condition, then you may have to focus on a treatment and care plan only, while taking more rest lying down, in an effort to reduce symptoms. Exercise could aggravate the problem at this point. Best wait until hemorrhoid symptoms become more manageable.

If you have to sit for hours of a day, get up and move your body around as often as possible. Use a cushion to sit on and try to follow all other prevention techniques on this page.

When trying to prevent hemorrhoids from coming back, it is up to each individual to find more interest (or passion) to become more active and move the body more. If this can be done (even in a small way with regular gentle walks a few times a day) it will deliver a boost to your general health, and should help prevent hemorrhoids from becoming a recurrent problem. If you are overweight, it is particularly important to introduce a steady increase in activity levels. Carrying excessive weight is cited as one potential cause of hemorrhoids.

Hemorrhoids Prevention And Diet

10. Avoid overburdening your gastro-intestinal system  : Diet is one of the cornerstones of hemorrhoid treatment and prevention. It’s also, of course, an important broader health based topic, as well as a relevant hemorrhoids topic. Flooding your digestive system with unhealthy fats, sugars and alcohol can cause or contribute to a piles issue.

Solution  : It’s time to quit making bad food choices. Stock your cupboard and fridge with higher quality fuel sources. Even if you’re not noticing dramatically bad hemorroidal reactions to certain foods, it’s likely that junk foods in general don’t help. Diet is pivotal in preventing hemorrhoids. The effects of smarter (healthier) meal choices, will become apparent. An important part of knowing how to avoid hemorrhoids deals with food and digestion. If you want to know how to prevent hemorrhoids from getting worse or coming back, then eating a healthier more balanced diet is crucial.

Hemorrhoid Prevention And Supplements

best hemorrhoid remedySources:
http://www.emedicinehealth.com/hemorrhoids-health/page5_em.htm
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/basics/symptoms/con-20029852

 

Further Information:
Knowing what to avoid doing can be an important part of preventing hemorrhoids naturally. No matter what further treatment options you explore, the topics in this article need to be acted on, in conjunction with those treatments.

In fact, the cause of hemorrhoids may (partly) lie in failing to take heed of some of the steps mentioned above. Certainly constipation and straining are often cited as things that actually bring on a hemorrhoid problem. If that’s the case, then prevention of constipation and the avoidance of straining are at least as important as any topically applied treatment, orally administered remedy, or any other form of treatment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *